Doelstellingen
De stichting stelt zich ten doel financiële hulp te verlenen 'aan personen of gezinnen, die daaraan in maatschappelijke zin behoefte hebben'. Dit betekent dat mensen die door omstandigheden in (grote) financiële problemen zijn gekomen en daardoor niet meer kunnen deelnemen aan het maatschappelijk verkeer, in aanmerking kunnen komen voor financiële hulp. Ook instellingen die deze doelgroep helpen door opvang begeleiding of ondersteuning en die zich richten op de regio Rijnmond, kunnen voor een financiële bijdrage een beroep doen op de stichting.
De stichting verleent geen hulp voor training of opleiding van medewerkers van instellingen en voor publicitaire werkzaamheden (congressen e.d.) van instellingen.
Onderwijs komt alleen in aanmerking indien het speciale projecten zijn, niet de wekelijks, maandelijks of jaarlijks terugkerende projecten van een school. Geen studiebeurs of ondersteuning langdurige studiedoeleinden. Uitsluiting:
- wetenschappelijke onderzoeken
- cultuursector
- geen studiebeurs of ondersteuning langdurige studiedoeleinden
- Aanvragen t.b.v. kinderen t/m 18 jaar worden voorlopig niet meer in behandeling genomen, omdat er relatief veel steun is zowel door de overheid als ook door lokale en landelijke fondsen. FondsDBL wil zich meer richten op bevolkingsgroepen waar juist weinig steun voor beschikbaar is.
Recent gefinancierde projecten
- Pauluskerk
In de Pauluskerk Rotterdam wordt met grote urgentie gewerkt om mensen te helpen die het zelf niet meer redden. De kerk biedt haar bezoekers o.a. (beperkte) nachtopvang, eten, kleding, huis- en tandarts en maatschappelijke begeleiding en diverse kunst- en sportactivi-teiten. Door de haperende economie, zware bezuinigingen op de maatschappelijke opvang, sociale zekerheid en gezondheidszorg en een steeds strenger vreemdelingen- en asielbeleid is het voor veel van de bezoekers van de Pauluskerk steeds moeilijker geworden zich in on-ze maatschappij staande te houden. De grootste groep dak- en thuislozen die zich meldt, is de groep Midden- en Oost-Europeanen die in een uiterst kwetsbare positie verkeert, zowel op de arbeidsmarkt als op de woningmarkt. Eenmaal op straat is er niets voor hen, want als EU-burgers vallen zij niet onder de definitie van vluchteling en is er geen opvang.
- Stichting MAIT
MAIT neemt mensen met problematische schulden bij de hand en zorgt er vanuit een per-soonlijke benadering voor dat zij zich ontworstelen aan hun schulden om zo weer actief deel te kunnen nemen aan de samenleving. De activiteiten bestaan uit schuldhulpverlening, bewustwording en budgetcoaching, participatie van hulpvragers in de samenleving vergro-ten en het onder de aandacht brengen van schuldenproblematiek bij media en politiek. MAIT fungeert als de buffer tussen de hulpvrager, schuldeisers en de Kredietbank Rotter-dam. Er is vertrouwen en dankzij de rol van MAIT is het aantal mensen dat wordt doorver-wezen naar een bewindvoerder enorm gedaald.
- Stichting Mara
Mara wil met het project Sterke Stad vanaf 2025 structureel steun bieden aan de zelforga-nisaties in Rotterdamse wijken om deze wijken beter maken en de wijkbewoners te helpen met basale levensbehoeften en sociale integratie. Dit project is een samensmelting en uit-breiding van 2 oude aanvragen: i) de beheergelden voor zelforganisaties en ‘Bouwen aan de wijk’. Door de toegenomen vraag wordt nu ingezet op het stabieler maken van de zelf-organisaties door vaste beheergelden te betalen waardoor zij zelf in staat zijn hun diensten te verlenen. Denk aan integratie en taal, gezondheidszorg, morele en ethische thema's, op-voeding en huiselijk geweld. Met Sterke Stad wil Mara de samenwerking met wijknetwer-kers, wijkmanagers en welzijnsorganisaties intensiveren zodat het netwerk met organisaties zich kan uitbreiden.
- Stichting Buzinezzclub Foundation
Stichting Buzinezzclub Foundation biedt een intensief trainingsprogramma aan jongeren zonder werk of opleiding, jongeren met een (langdurige) uitkering, vroegtijdig schooluitval-lers, jongeren met een detentieverleden en werkende armen van 15 tot 35 jaar. In de regio Maassluis, Vlaardingen en Schiedam (MVS), werken bedrijfsleven, gemeenten, onderwijs, lokaal participatiebedrijf, maatschappelijke partners en andere stakeholders sinds 2020 samen aan de ambitie om geen jongere onnodig langs de kant te laten staan. Er is een alli-antie gebouwd om jongeren te begeleiden met succes in de vorm van uitstroom naar baan, opleiding of eigen bedrijf.